Grillezett sajtos pirog
írta: Peitli Csilla
A sajt mindig jó ötlet. Különösen remek párost alkot a tésztafélékkel, amiket a grillezés tesz igazán felejthetetlenné. Jöjjön hát egy nagyon sajtos recept grilles uzsonnának.
Hozzávalók:
- 1 csomag pirog tészta
- 400 g krumpli
- 350 g Cheddar sajt
- 30 g vaj
- 1 csipet bors
- 1 csipet só
Elkészítés:
- A megpucolt és kockákra vágott krumplit tegyük fel enyhén sós vízben főni.
- A megfőtt krumplit törjük össze és ízesítsük sóval, borssal és mehet bele a lereszelt sajt is.
- A tésztát nyújtsuk ki és a derelyevágóval szaggassunk ki köröket belőle. A tésztakörök széleit kenjük be vízzel és a tölteléket tegyük középre, majd hajtsuk félbe a tésztát.
- A félhold alakú pirogokat lobogó vízben főzzük 3-5 percig, majd vegyük ki, hogy leitathassuk róluk a vizet.
- Amíg szárad a tészta a grillt melegítsük elő közepes hőfokra és olvasszuk fel rajta a vajat. Ehhez értelemszerűen ne rácsot, hanem grill lapot használunk.
- Amikor a vaj elkezd habzani, mehetnek fel a grillre a pirogok. Itt pirítsuk mindkét oldalát egy-egy perc alatt aranybarnára.
- Még melegen tálaljuk őket, magukban előételként vagy mártogatóssal.
Extra tippek:
- A piroghoz a tésztát házilag is könnyen elkészíthetjük. Ehhez 250 g lisztet keverjünk össze egy egész tojással, 170 g tejföllel, 60 ml olívaolajjal és egy csipet sóval. Dolgozzuk össze a hozzávalókat egynemű tésztává és pihentessük fél órát. Utána már jöhet is a nyújtás.
- A legszebb pirog formát derelyeszaggatóval érhetjük el, ami egyszerűbbé teszi a töltést és a formázást is.