Grillezett római saláta házi öntettel
írta: Peitli Csilla
Egyszerű zöldsaláta, amelynek enyhén kesernyés aromája remekül illik a húsokhoz.
Hozzávalók:
- 2 fej római saláta
- 125 ml olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 db szardínia filé
- 2 ek majonéz
- 2 ek mustár
- 2 ek almaecet
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 50 g parmezán sajt
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
- Amíg melegszik a grill, készítsük el az öntetet a salátához. Ehhez a fokhagymát tegyük egy aprítóba és adjuk hozzá a leöblített, szardínia filécskéket. Daráljuk össze, hogy egy homogén masszát kapjunk.
- Ehhez adjuk a majonézt, a mustárt és keverjünk rajta megint.
- Jöhet a só, bors és 2 evőkanál híján az olaj, majd az ecet. Dolgozzuk össze kellemesen egynemű öntetté és tegyük félre, hogy érjenek az ízek.
- A salátákat vágjuk hosszában ketté, kenjük le félretett olajjal és mehetnek a grillre.
- Oldalanként 15-25 másodperc alatt kapassuk meg a salátát, amíg egy picit megbarnulnak.
- Ezután tegyük a grill hidegebb részére a salátákat vagy rakjunk alá egy sütőlapot, hogy ne érintkezzen a hővel közvetlenül.
- Locsoljuk meg a saláta öntettel és szórjuk meg a sajttal, majd zárt tető alatt még süssük 1-2 percig, hogy a sajt is megolvadhasson egy kicsit.
- A grillről levéve azonnal tálaljuk!