Grillezett ratatouille sajttal
írta: Peitli Csilla
Ha szeretnéd egy ételben látni a színes, ízletes őszi zöldségeket, akkor a ratatouille jó választás. Ugyan sokáig készül, de bátran magára hagyható és hatalmas adag is készíthető egyszerre.
Hozzávalók:
- 2 db cukkini
- 2 db sárga cukkini
- 2 db lila hagyma
- 2 db édesburgonya
- 4 db paradicsom
- 6 db gomba
- 2 csomag halloumi sajt
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek fofkhagyma por
- 1 ek provance-i fűszerkeverék
- 200 ml paradicsommártás
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
- A zöldségeket vágjuk fel fél cm-es csíkokra.
- Egy 24 cm-es serpenyőt vagy sütőtálat készítsünk elő, majd öntsük bele a paradicsomszószt. (Fűszerezett változatot is használhatunk.)
- A zöldségeket a sajttal felváltva helyezzük bele az edénybe, amíg meg nem telik.
- Locsoljuk meg a tetejét olajjal a zöldségragunak és sózzuk, borsozzuk is őket ízlés szerint.
- Végül szórjuk meg a fokhagyma porral és a fűszerkeverékkel az egészet.
- A grillt melegítsük elő alacsony (105 °C) hőfokra és tegyük be a zöldségeket sülni 2 órára.
- Hagyjuk, hogy lassan készüljön először, majd amikor lejárt az idő, emeljük feljebb a hőfokot 190 °C-ra egy újabb 30-40 percre, hogy szépen megsüljön a teteje.
- Húsok mellé vagy pirított kenyérrel önmagában is tökéletes őszi fogás.