Grillezett rák nyárs
írta: Peitli Csilla
A garnélákkal való ismerkedéshez az egyik lehető legjobb mód a grill bevonása. A forró rácsokon gyorsan elkészül a friss hozzávaló, amit azonnal ehet is az éhes banda.
Hozzávalók:
- 900 g garnélarák
- 3 gerezd fokhagyma
- 80 ml olívaolaj
- 60 ml paradicsompüré
- 2 ek vörösborecet
- fél kk só
- 2 g cayenne bors
- fél marék bazsalikom
Elkészítés:
- Egy nagyobb tálban keverjük össze a zúzott fokhagymát az olívaolajjal, a paradicsompürével, az ecettel, a sóval és a borssal.
- A bazsalikomot aprítsuk fel és adjuk hozzá ezt is.
- A rákot tisztítsuk meg, és a tálba téve, alaposan vonjuk be a paradicsomos páccal. Letakarva pihentessük a hűtőben fél órát.
- A grillt melegítsük elő közepes hőfokra, a bambusznyársakat áztassuk be meleg vízbe.
- A rákokat húzzuk nyársra. A két pontos nyársalással biztosan nem esik majd le a garnéla, ezért érdemes a fej és a farok résznél is átszúrni őket. Egy nyársra 4-5 darabot tegyünk.
- Gyorsan, oldalanként mindössze 2-3 perc alatt süssük opálos, rózsaszínre. Zöldsalátával és édes chilis mártogatóssal kínáljuk.