Grillezett pisztráng friss, jalapenós salátával
írta: Broil King Magyarország
Látványos, finom és kímélő recept ez a pisztráng, ami fél óra alatt elkészül. A körettel együtt! Ha valami könnyű és tavaszias ízvilágra vágsz, próbáld ki ezt az egyszerű receptet!
Hozzávalók:
- 2 filé pisztráng/lazac
- 4 ek szőlőmagolaj
- 4 ek barna cukor
- 2 kk chipolte
- 2 kk füstölt paprika
- 1 kk fokhagyma por
- 1 kk hagyma por
- 1 kk bors
- 1 kk só
- 4 db piros koktél paradicsom
- 8 db sárga koktél paradicsom
- 2 db shalottahagyma
- 1 db jalapeno
- 3 ek friss menta
- 2 ek koriander zöldje
- 1 db lime
- fél db kígyóuborka
Elkészítés:
- A grillt melegítsük elő 5-6 percig a legnagyobb fokozatra kapcsolva.
- Amíg felfűt a grill, keverjük össze a szárazpáchoz az alapanyagokat: a barna cukrot, a fokhagyma és a hagyma porral, a sót, a borsot, a chipotlét és füstölt pirospaprikát.
- A halat kenjük le a szőlőmag olajjal, majd szórjuk meg a fűszerkeverékkel.
- Amikor a grill eléri a 200˚C-ot, vegyük lejjebb a hőfokot közepesre és tegyük fel a fűszerezett halat a grillre bőrrel lefelé.
- Zárt tető alatt süssük 7 percig a bőrén, majd fordítsuk meg és a másik oldalon is sülhet 3 percig.
- Ekkor újra jöhet egy fordítás és süssük addig a bőrös felén, amíg eléri a 60˚C-os belső hőmérsékletet. Amikor elkészült a hal, vegyük le és hagyjuk pihenni 1-2 percig.
- Amíg sül a hal, jöhet a saláta összeállítása. Ehhez vágjuk apró kockákra a paradicsomokat, az uborkát, a hagymát és a jalapeno paprikát.
- A zöldségeket tegyük egy tálba, sózzuk meg ízlés szerint, facsarjuk rá a lime levét és adjuk hozzá az apróra vágott mentát és koriander zöldet.
- Jól keverjük össze a salátát, amit tálaláskor kínáljunk a hal mellé.
Tippek:
- A recept jól működik bármilyen rózsaszín húsú hallal.
- A saláta erejét állíthatjuk a jalapeno előkészítésével. Ha nem szeretnénk, hogy nagyon csípős legyen, felvágás előtt távolítsuk el a magokat.
- A saláta mellett készíthetünk grillen sült krumplit plusz köretnek.