A japánok alkoholos itala sok keleti receptnek alkotóeleme. Ez a rizsből készített színtelen ital körülbelül 12-15 %-os alkoholtartalommal rendelkezik, de szinte megszámlálhatatlan típus létezik belőle. Japánban körülbelül 16 ezer változatot tartanak számon. Gyakran utalnak rá pálinkaként, de nem lepárlással, hanem erjesztéssel készül, így inkább a borhoz hasonlít. Íze jellegzetes, de nagyon enyhe, nincsenek benne tolakodóan erős aromák, ezért halakhoz is remekül passzol. Pácok és szószok gyakran használják a szakét és az édes változatát, a mirint is. Ételkészítésen kívül természetesen isszák is a szakét, de vallási szertartásokon is fontos szerephez jut. Elsősorban a sintó papok használják az istenek által kedvelt italt. Hidegen és a mámorító hatást fokozandó, melegen is isszák, ez utóbbi főként a téli hónapokban fordul elő. A borhoz hasonlóan pozitív élettani hatásai is vannak, például csökkenti a magas koleszterin szintet.
További receptek, melyekben szaké található