Hozzávalók:
- 2 szelet lazacfilé
- 45 ml száraz sherry
- 30 ml szójaszósz
- 15 ml szezámolaj
- 25 g gyömbér
- 30 g vaj
- 5 g frissen őrölt bors
- 5 db citromszelet
Elkészítés:
- Elsőként készítsd el a pácot a száraz sherry, a szójaszósz, a szezám olaj és a frissen aprított gyömbér elkeverésével.
- Egy lapos edénybe, vagy akár egy tányérba tedd bele a halat, jól itasd át a páccal és hagyd állni legalább egy fél órát, hogy összeérjenek az ízek.
- Ezalatt melegítsd fel közepes hőfokra a grillt és olajozd be a rácsokat.
- Óvatosan helyezd a lazacszeleteket a rácsra és szórd meg vajdarabkákkal.
- A grillezési idő nagyban függ a szeletek vastagságától, de 10 perc biztos, elég lesz nekik.
- Az elkészült halat frissen őrölt borssal megszórva és a citromszeletekkel tálald.
Extra tippek:
- Ha lehetőség szerint inkább kerülnéd a plusz zsiradék hozzáadását az ételhez, a vajat nyugodtan kihagyhatod a receptből, de ez esetben le kell mondanod a különösen krémes ízről is.
- Zsírszegény étrend betartása esetén megpróbálhatod a receptet vadlazaccal is, ami eleve kevesebb zsiradékot tartalmaz a fogságban nevelt társainál.
- A halat sütés közben – törékenysége miatt – ne forgasd, csak akkor, ha van külön halsütő rácsod. Ebben az esetben viszont félidőben nyugodtan fordíthatsz egyet a szeleteken.
- Ha csak bőrös lazacot sikerült venni, és az előkészületek alatt nem volt kedved/lehetőséged megszabadulni a ragaszkodó bőrhöz, akkor ezt sütés után könnyedén megteheted. Mindenképpen még tálalás előtt válaszd le a bőrt a szeletről, ami az elkészült halról már gyorsan és egyszerűen lejön.
- Ha nem filét veszel, számíthatsz szálkákra is. Szerencsére a lazacban elég kevés szálka található és azok is jó nagyok, így sütés előtt egy csipesz segítségével könnyen eltávolíthatod őket.