Grillezett lazac fűszervajjal
írta: Peitli Csilla
Ha valami könnyű, de mégis elegáns fogást keresne romantikus estékhez, akkor ez a kétszemélyes lazac recept önért kiállt. Zöldség és hal meglepően jól sikerült és emlékezetes találkozása ez.
Hozzávalók:
- 2 szelet lazac
- 2 ek vaj
- 2-3 levél bazsalikom
- 1 gerezd fokhagyma
- 150 g brokkoli
- 1 ek olívaolaj
- 2 g só
- 2 g bors
Elkészítés:
- Elsőnek készítsük el a fűszervajat. Ehhez a vajat 10-15 másodpercig melegítsük a mikróba, hogy könnyen formázható, de ne folyós legyen. Adjuk hozzá az aprított bazsalikomot és zúzott fokhagyma felét. Jól keverjük össze, majd egy alufóliára halmozva, próbáljunk belőle kis hengert formázni. Hűtőben pihentessük.
- A grillt melegítsük elő közepes/magas hőfokra.
- A lazac mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, majd tegyük félre, amíg a grill melegszik.
- Közben a brokkolit egy kisebb tálban szedjük apró rózsákra, olajozzuk be, és ízesítsük a maradék fokhagymával.
- A grill rácsát kenjük le egy kevés olívaolajjal, majd tegyük fel a lazacot 5-6 percre, oldalanként. (Ha aggódik a leragadás miatt, használhat előre beáztatott falapot is a sütéshez.)
- A lazaccal együtt kerüljön fel a brokkoli is a vaslapra, amit időnként forgassunk meg, és 10-12 perc alatt süssük készre.
- Tálaláskor a még forró lazacra tegyünk egy keveset a bazsalikomos vajból, és hagyjuk hogy ráolvadjon.