Hozzávalók:
- 4 db Laposhal filé
- 7 g Só
- 7 g őrölt bors
- 5 g Cukor
- 2 gerezd Zúzott fokhagyma
- 30 g Vaj - olvasztott
- 2 ek Citrom - leve, héja
- 2 ek Száraz vermut
- 1 db Citrom - karikára vágva
Elkészítés:
- Keverd össze a sót, a borsot, a cukrot, a chilit és a fokhagymát egy kisebb edénybe.
- Mosd meg és szárítsd meg a halfilét, majd egyenletesen dörzsöld bele a fűszerkeveréket.
- Tedd a hűtőbe legalább fél órára a halat. Ha előre akarsz dolgozni, akár négy órát is pihenhet bent.
- Majd melegítsd elő a grill közepes hőfokra.
- Közben keverd össze a vajat a citromlével, a citrom héjával és a vermuttal.
- Enyhén olajozd be a sütőrácsot, majd tedd rá a halat, a bőrös részével lefelé.
- Locsold meg a filéket a vajas keverék felével és csukd le a grill fedelét, hadd párolódjanak a halacskák.
- 5 perc után fordítsd meg a halat.
- Húzd le a bőrét fogó segítségével és kend fel a vajas szósz másik felét is a halra. Grillezd újabb 5 percig a laposhalat.
Extra tippek:
- Ha nem kapsz óriás lepényhalat (halibutot), akkor más, kemény húsú hal is szóba jöhet. Ez a fűszerezés szinte bármihez passzol.
- Ha gyorsan kell az asztalra varázsolni az ételt, egyszerűen minden hozzávalót keverj össze a vajjal és azt kend rá a halra, mielőtt betennéd sülni. Sülés közben is locsolgathatod még a szeleteket a maradék vajas keverékkel.
- Ha nincs halsütő rácsod, akkor óvatosan egy spatulával nyúlj a filé alá, hogy anélkül tudd megfordítani a törékeny halszeletet, hogy darabjaira hullana. Egy kicsit ragadni fog a rácshoz, úgyhogy kerüld az erőszakos mozdulatokat.