Grillezett laposhal citromos vajjal

írta: SpaTrend


Elkészítési idő: 20 perc
Nehézségi fok Nehézségi fok: Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok
Eszköz:
A recept 0 embernek tetszett.

Tetszik a recept

A receptet 0 ember készítette el.

Elkészítettem

Hozzávalók:

  • 4 db Laposhal filé
  • 7 g Só
  • 7 g őrölt bors
  • 5 g Cukor
  • 2 gerezd Zúzott fokhagyma
  • 30 g Vaj - olvasztott
  • 2 ek Citrom - leve, héja
  • 2 ek Száraz vermut
  • 1 db Citrom - karikára vágva

Elkészítés:

  1. Keverd össze a sót, a borsot, a cukrot, a chilit és a fokhagymát egy kisebb edénybe.
  2. Mosd meg és szárítsd meg a halfilét, majd egyenletesen dörzsöld bele a fűszerkeveréket.
  3. Tedd a hűtőbe legalább fél órára a halat. Ha előre akarsz dolgozni, akár négy órát is pihenhet bent.
  4. Majd melegítsd elő a grill közepes hőfokra.
  5. Közben keverd össze a vajat a citromlével, a citrom héjával és a vermuttal.
  6. Enyhén olajozd be a sütőrácsot, majd tedd rá a halat, a bőrös részével lefelé.
  7. Locsold meg a filéket a vajas keverék felével és csukd le a grill fedelét, hadd párolódjanak a halacskák.
  8. 5 perc után fordítsd meg a halat.
  9. Húzd le a bőrét fogó segítségével és kend fel a vajas szósz másik felét is a halra. Grillezd újabb 5 percig a laposhalat.

Extra tippek: 

  • Ha nem kapsz óriás lepényhalat (halibutot), akkor más, kemény húsú hal is szóba jöhet. Ez a fűszerezés szinte bármihez passzol.
  • Ha gyorsan kell az asztalra varázsolni az ételt, egyszerűen minden hozzávalót keverj össze a vajjal és azt kend rá a halra, mielőtt betennéd sülni. Sülés közben is locsolgathatod még a szeleteket a maradék vajas keverékkel.
  • Ha nincs halsütő rácsod, akkor óvatosan egy spatulával nyúlj a filé alá, hogy anélkül tudd megfordítani a törékeny halszeletet, hogy darabjaira hullana. Egy kicsit ragadni fog a rácshoz, úgyhogy kerüld az erőszakos mozdulatokat.

Címkék:

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.