Grillezett karfiol steak
írta: Peitli Csilla
A zöldségek közé vagy panír mögé rejtett karfiol ebben a receptben végre kiléphet az árnyékból, és megmutathatja mit tud. A grillezett karfiol steak egy különleges köret, ami akár főételként is megállja a helyét.
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 6 ek olaj
- 1 csomag zöldhagyma
- 2 cm gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 g só
- 3 g bors
- 2 ek lime lé
- fél marék koriander zöldje
- 1 ek szezám olaj
- 1 ek szezám mag
Elkészítés:
- A grillt melegítsük elő közepes/magas hőfokra, és amíg forrósodnak a rácsok, készítsük elő a karfiolt.
- A leveleket szedjük le a karfiolról és a fás közepét és vágjuk ki, de ne túl mélyen, mert szeleteket kell majd vágnunk a karfiolból, amit ez a középső rész tart össze.
- Tegyük le egy egyenes felületre a karfiolt. Középen kezdve szeleteljük fel vastag, legalább 1 cm-es darabokra. A lehulló kisebb karifol rózsákat gyűjtsük egy tálban.
- A karfiol steaket, a kisebb rózsákat és hagymát olajozzuk be (4 ek), sózzuk, borsozzuk, majd tegyük fel őket a grillre.
- A hagymának alig 2 perc kell, hogy időnként megforgatva kicsit megkapja a tűz.
- A karfiol steaket oldalanként 8-10 percig süssük, hogy kellően megpuhuljon, míg a kisebb rózsákat egy zöldségkorásban pirítsuk 5-7 percig.
- Egy aprítóban keverjük össze a fokhagymát, a hámozott gyömbért, a lime levét és a maradék két evőkanál olajat. Adhatunk hozzá egy kis sót, és addig keverjük, amíg joghurt állagú mártást nem kapunk. (Ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel higíthatjuk.)
- A grillről levett hagymát és karfiolt rendezzük el egy nagyobb tányéron, és öntsük le a mártással. Adjunk hozzá egy kevés szezám olajat és szezám magot is.
- A koriander levelével szórjuk meg a karfiolt, és tálalhatjuk is.