Hozzávalók:
- 450 g Kagyló
- 4 db Paradicsom
- 2 db Chili - száraz, mag nélkül
- 60 ml Fehérbor
- 3 gerezd Fokhagyma
- 0,5 db Hagyma
- 1 csipet Só
- 1 csipet Bors
- 0,5 marék Friss bazsalikom
- 0,5 marék Friss petrezselyem
- 2 ek Olívaolaj
Elkészítés:
- Először készítsd elő az arrabiata salsát a grill oldalégőjén. Ehhez a paradicsomot és hagymát tedd a rácsra, hogy kicsit megpuhuljanak.
- Ha megjelennek a szép grillcsíkok a zöldségek testén, tedd őket félre, hogy lehűljenek.
- Amikor már könnyedén tudsz velük dolgozni, kockázd fel őket.
- Közben hevítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben közepes hőfokon. Ted bele a kockára vágott hagymát és a fokhagymát. Pirítsd üvegesre a hagymákat, majd add hozzá a kagylókat.
- Lefedve főzd addig, amíg szépen kinyílnak a kagylók. (Ami nem nyílik ki, azt nem lehet elfogyasztani, azt ki kell dobni.)
- Add hozzá a fehérbort, és forrald fel az egészet.
- Amikor ez megvan, add hozzá a felkockázott paradicsomot, a sót a borsot és a zöld fűszereket. Végül a felaprított chili paprikát is.
- Egy nagy és mély edénybe tálald a kagylókat, amiket bőven öntözz meg a vele sült szósszal.
Extra tippek:
- Ez a kagylós fogás szolgálhat előételként, de akár főételként. Ha ezt szánod a főfogásnak, akkor egyszerűen csak duplázd meg az adagot.
- Csak élő kagylót használj a recepthez, amit előtte gondosan megmostál és szakálltalanítottál. (A kagyló oldalán lévő szakállkát egy határozott mozdulattal rántsd lefelé egy rongy vagy papír segítségével.)
- A kagyló mosásához használhatsz dörzskefét, de a héjakat egymáshoz dörzsölve is szép eredményt lehet elérni.
- Úgy tudod legegyszerűbben ellenőrizni, hogy a kagyló él-e még, hogy párszor odaütöd az asztallaphoz, ha összezáródik az ütésre, akkor használhatod. Ha nem csukódik be, akkor inkább dobd ki, mert könnyen gyomorrontás lehet a vége.
- Ha erősebbre szeretnéd az ételt, akkor a chilit a főzés korábbi szakaszában add a többihez, így hosszabb ideje lesz kifejteni a hatását.