Grillezett gyros hús
írta: Peitli Csilla
Az egyik legismertebb utcai étel, amely laktató, ízletes és rengeteg zöldséggel az igazi! Készítsd el otthon a saját ízlésed szerint.
Hozzávalók:
- 1 kg marhahús
- 1 db hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek cukor
- 1 ek mustár
- fél kk gyömbérpor
- fél kk bors
- 1 kk piros paprika
- 100 ml szójaszósz
- 60 ml víz
Elkészítés:
- Egy aprítóba tegyük bele a hagymát, a fokhagymát, a cukrot, a mustárt, a gyömbérport, a borsot és a pirospaprikát (aki szereti a csípőset, cayenne borsot is használhat).
- Aprítsuk össze az egészet, amíg a hagymából is csak egészen kis darabok nem lesznek.
- Ekkor öntsük hozzá a vizet és a szójaszószt, majd keverjük el alaposan az egészet!
- A húst vágjuk fel apró csíkokra és öntsük le a páccal. Hűtőben érleljük, amíg sütésre nem kerül sor. (1-2 óra kifejezetten jót tesz neki.)
- Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
- Vegyük ki a húst a pácból és csöpögtessük le.
- Tegyük fel a húst a grillre és zárt tető mellett süssük 20 percig.
- Sok-sok zöldséggel, tejfölös saláta öntettel és pitával, esetleg sült krumplival kínáljuk.
+ Gyorsabban elkészül és egészségesebb lesz a végeredmény, ha marhahús helyett csirkét használunk. Ebben az esetben a pácidő is lerövidülhet 30 percre.