Grillezett garnéla aioli mártással
írta: Peitli Csilla
A citrom és a fokhagyma a tengeri herkentyűk legkedvesebb ízesítői közé tartoznak, így ez a recept sem szűkölködik bennük. Ha szeretsz kísérletezni, itt egy zamatos frissességet kínáló recept.
Hozzávalók:
- 500 g garnéla
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kk só
- 1 db tojás sárgája
- 2 db citrom
- 1,5 kk Old Bay fűszer
- 125 ml napraforgó olaj
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt.
- A garnélákat vénátlanítsuk és vágjuk be a páncéljukat a farokig. Akár le is vehetjük teljesen a páncélt, ha nem szeretnénk evés közben már ezzel foglalkodni, de finomabb lesz a végeredmény, ha maradnak.
- Az előkészített garnélát tegyük egy tálba, és adjunk hozzá egy evőkanálnyi olajat, két gerezd zúzott fokhagymát, az Old Bay fűszerkeveréket és a sót. Keverjük össze alaposan és pihentessük 15 percig.
- (Ha nem tudunk beszerezni Old Bay fűszerkeveréket, helyettesítsük valamilyen halas, garnélás fűszerkeverékkel vagy készítsünk sajátot: ehhez keverjünk össze 1 ek zellersót, 3 babérlevelet, fél kk mustármagot, fél kk fekete borsot, 10 db szegfűborsot, 10 db szegfűszeget és fél kk paprikát. Porítsuk össze az egészet.)
- Amíg pihen a garnéla készítsük el az aiolit. Ehhez zúzzuk össze a maradék fokhagymát is. Tegyük egy edénybe a tojás sárgájával és egy citrom reszelt héjával együtt.
- Folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a maradék olajat, amíg össze nem áll a mártás és halvány sárga színt vesz föl.
- Ekkor adjuk hozzá egy fél citrom levét, és sóval ízesítsük.
- A másik citromot is vágjuk félbe és azokat is adjuk a garnélákhoz mielőtt feltesszük a grillre őket sülni.
- A garnéláknak nem kell sok idő, 2-3 perc alatt opálossá válik a húsuk és enyhén megpirul a páncéljuk. Ennyi elé is a tökéletességhez.
- Aioli mártással, a pirított citrommal kínáljuk.