Grillezett édesburgonya püré
írta: Peitli Csilla
A híres közel-keleti padlizsánkrém, a baba ganouch változata, amely padlizsán helyett az ősz slágerét, az édesburgonyát használja. Élénk színe, krémes állaga tökéletes előétellé teszi.
Hozzávalók:
- 1 kg édesburgonya
- 60 ml olívaolaj
- 3 ek citromlé
- 2 ek tahini
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
- Az édesburgonyát tegyük fel héjában a grillre 50-60 percre, hogy teljesen megpuhuljon. Időnként megforgatva, zárt tető alatt süssük, amíg könnyen benyomhatóvá válik.
- Hagyjuk kicsit kihűlni a krumplit, hogy dolgozni lehessen vele.
- Addig keverjük össze a citromlét, a tahinit, a zúzott fokhagymát és az olajat.
- Majd adjuk hozzá az édesburgonyát és egy aprítóban dolgozzuk össze krémes pürévé.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd kis tálkába téve kínáljuk pitával vagy pirítóssal.
- Tálaláskor még egy kevés olívaolajat locsolhatunk a tetejére.