Grillezett csirkefasírt japán módra
írta: Peitli Csilla
A japán yakitori egyik változata ez a darált húsból készült húsgolyó, ami faszénen pirítva nyeri el igazi, autentikus ízvilágát.
Hozzávalók:
- 1 kg darált csirkehús
- 2,4 dl szójaszósz
- 2,4 dl mirin
- 60 g cukor
- 2 ek méz
- 2 kk só
- 1 kk bors
- 2 szál újhagyma
- ízlés szerint olaj
- 1 kk gyömbér
Elkészítés:
- A grillt melegítsük elő közepes/magas hőfokra.
- Egy lábasba tegyük bele a szójaszószt, a mirint és cukrot, majd forraljuk fel.
- Harmadára redukáljuk alacsony lángon, majd keverjük bele a mézet és főzzük még 5 percig.
- A mázat vegyük le hűlni és készítsük el a húsgolyót. Ehhez a darált húst keverjük össze a sóval, borssal, apróra vágott újhagymával és gyömbérrel.
- Jól dolgozzuk össze a masszát, és készítsünk belőle körülbelül 20 darab húsgolyót.
- A golyókat húzzuk nyársra, enyhén olajozzuk le, és tehetjük is fel a grillre.
- Kenjük le a húsokat minden 2 percenként a korábban elkészített mázzal, majd forgassunk rajtuk egyet, hogy egyenletesen süljenek. Mire körbe érünk (8 perc), el is készül a japán yakitori.
- Friss salátával és a mázzal még egyszer lekenve kínáljuk, még melegen!