Hozzávalók:
- 8 db közepes méretű cékla
- 1 db közepes hagyma
- 60 gramm feta sajt
- 1 csokor friss petrezselyem
- 60 ml dióolaj
- 2 evőkanál málnaecet
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
Elkészítés:
- Melegítsd elő a grillt 180 °C-ra
- A megmosott céklákat vágd félbe, majd helyezd elő őket két nagyobb alufólia lapra. 4-4 cékla kerüljön egy lapra.
- Locsold meg a céklát olívaolajjal, és bugyoláld be őket az alufóliába, vigyázva arra, hogy a szélek is jól zárjanak.
- Az így kapott kis csomagokat helyezd fel a grillre és süsd addig, míg megpuhul a cékla. Ez mérettől függően kb. egy órát vesz majd igénybe.
- Hagyd kihűlni a céklát, majd hámozd meg és szeleteld fel őket nagyobb darabokra.
- Amíg hűl a cékla, készítsd el az öntetét. Ehhez keverd össze az ecetet a dióolajjal és a sóval, borssal.
- Az apróra vágott hagymát a céklával együtt helyezd egy tálba és öntsd rá az öntetet.
- A rámorzsolt fetasajttal és az apróra vágott petrezselyemmel tálald.
Extra tippek:
- A cékla édességéhez remekül illik az öntet savanykássága, így plusz cukrot nem is igényel az elkészítése.
- A céklát a tálalás előtt akár már egy-két nappal korábban is elkészítheted. Az öntetben való állás csak használ az ízek gazdagságának. Tálaláskor már csak a sajtot és a petrezselymet ad hozzá, és kész is.
- A dióolajat már magból készült olajjal is pótolhatod. Ha nem sikerült beszerezni semmilyen olajat, akkor akár te magad is elkészítheted pirított dió és olívaolaj segítségével. Ehhez azonban pár nappal előre kell gondolkodnod.