Hozzávalók:
- 8 db cékla
- 20 ml olívaolaj
- fél db hagyma
- 2 ek málnaecet
- 60 ml dióolaj
- 80 g feta sajt
- 5 g só
- 3 g bors
- 2 ek friss petrezselyem
Elkészítés:
- Mosd meg és vágd félbe a céklákat.
- Két nagy méretű alufólia lapot tépj le, majd helyezz fel 4-4 fél céklát mindegyik lapra.
- Öntözd meg olívaolajjal, majd csomagold be a céklákat, ügyelve a szélek lezárására.
- Tedd a csomagokat a 175 °C-ra előmelegített grill felső rácsára, és körülbelül egy óra alatt süsd puhára a céklát.
- Amikor megpuhult a cékla, hagyd kihűlni egy kicsit, majd szedd le a héját.
- Végül szeleteld fel vágj belőle nagyobb kockákat.
- Egy nagyobb tálban közben elkészítheted a saláta öntetet: ehhez öntsd össze az ecetet, a dióolajat és a sót valamint a borsot.
- Ebbe az öntetbe forgasd bele előbb az apróra vágott hagymát, majd óvatosan a megpuhult céklákat is.
- Tálalás előtt morzsold a salátára a feta sajtot és szórd meg friss petrezselyemmel.
Extra tippek:
- A saláta egy-két nappal a találás előtt is elkészíthető, jót tesz az ízeknek egy kis állás. A fetát viszont csak az utolsó pillanatban tedd a salátára.
- Ha korábban készíted a salátát, jóval tálalás előtt vedd ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékleten szolgálhasd fel. Így jönnek ki igazán az édeskés, savanykás ízek.
A cékla grillezéséhez használhatsz sütőlapot, hogy könnyebb legyen mozgatni az ételt.