Hozzávalók:
- 1,5 kg aprószemű burgonya
- 15 g só
- 10 g fekete bors
- 6 ek olívaolaj
- 6 szelet bacon
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 cl almaecet
- 1 ek barnacukor
- 6 db zöldhagyma
- 2 ek friss majoranna
Elkészítés:
- Melegítsd fel a grillt magas hőmérsékletre, majd a krumpli felrakásakor mérsékeld a hőfokot közepesre.
- A burgonyákat vágd fel falatnyi darabokra, majd tedd őket egy magas falú edénybe.
- Önts rájuk annyit sós hideg vizet, hogy éppen ellepje a krumplikat, majd forrald fel a vizet és főzd az egészet kis - úgy hogy éppen csak forrjon - 15 percig.
- Ha a késpróba szerint már nagyjából megpuhult, de még nem szétfőtt az eredmény, akkor vedd le a krumplit, öntsd le róla a maradék vizet, és tedd félre hűlni.
- Amikor kihűlt önts rá 2 evőkanál olajat, és óvatosan forgasd össze vele.
- A bacont vágd kicsi, kb. egy centis csíkokra és egy serpenyőben süsd meg őket a tűz fölött.
- A pici, ropogós baconök nagyját vedd ki (egy kanálnyi és a zsír maradjon) egy kis tálkába, és tálalásig tedd félre.
- A maradék baconhöz add hozzá a zúzott fokhagymát, az ecetet, a cukrot és a maradék olajat. Keverd össze az egészet egy kis sóval és a borssal, majd süsd ropogósra.
- A megfőtt és már teljesen kihűlt burgonyát és egy vaslapon grillezd egy-két percig, hogy szét színt és ropogós felszínt kapjon.
- A krumplival együtt grillezd meg a felvágott hagymákat, majd tedd a krumplival együtt egy nagyobb edénybe.
- A krumplis-hagymás keverékhez szórd rá a friss majorannát, majd öntsd rá a készített fokhagymát mártást, szórd meg baconnel és forgasd össze az egészet. Azonnal tálald!
Extra tippek:
- Az almaecet használhatsz bármilyen gengyébb 10%-os koncentráció alatti ecetet.
- Ha friss majoranna helyett csak szárított változatot tudsz használni, a fele mennyiséget alkalmazd.
A krumpli grillezésére, használd öntöttvas lapot.