Grillezett borda házi fűszerkeverékkel és bbq szósszal
írta: Peitli Csilla
Saját fűszererezéssel és házi bbq szósszal készítheted az omlós marhabordát, amiben garantáltan nincs ízfokozó.
Hozzávalók:
- 1 db bébi marha borda
- 120 ml almaecet
- 120 ml ketchup
- 150 g barnacukor
- 2 ek fokhagyma por
- 4 ek őrölt füstölt pirospaprika
- 1 ek Worcestershire szósz
- 2,5 ek só
- 1 kk bors
- 1 ek őrölt kömény
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt alacsony hőfokra.
- Egy kis lábasban melegítsük össze az ecetet, a ketchupöt, 100 gramm barnacukrot, 14 evőkanál fokhagyma port, 1 evőkanál pirospaprikát, a Worchestershire szószt, a borsot és 1 kiskanál sót.
- Főzzük addig a bbq szószt, amíg elkezd sűrűsödni (5-7 perc), majd vegyük le, és hagyjuk hűlni.
- Egy tálkában keverjük össze a maradék barnacukrot, sót, fokhagyma port és a köményt.
- A megtisztított húst tegyük egy nagy lap alufólia közepére és dörzsöljük be mindenhol a fűszerkeverékkel. Csomagoljuk be szorosan és hagyjuk pihenni 10 percig.
- A grillen alakítsunk ki 2 zónát, majd a pihentetés után tegyük fel a húst a hűvösebb részre és süssük 1,5 órát.
- Ezután fordítsuk el 180°-kal, majd jöhet újabb 1,5 óra sütés.
- Vegyük le a húst a grillről és óvatosan csomagoljuk ki.
- Hagyjuk pihenni 10 percig.
- A grillt ezalatt izzítsuk fel magas hőfokig.
- A húst kenjük le alaposan a bbq szósszal, majd tegyük vissza a grillre a fólia nélkül.
- Pirítsuk rá a húsra a szószt 1-3 perc alatt, fordítsuk meg, kenjük le újra és jöhet újabb 1-2 perc.
- Ezután vegyük le, pihentessük 5 percig és szeletelhetjük is.