Grillezett borda Coca-colával
írta: Peitli Csilla
Nem gyors, de nagyon finom, izgalmas recept, aminek egy része akár korábban is elkészíthető.
Hozzávalók:
- 1,8 l Coca-cola
- 2 db hagyma
- 2 kg bébi borda
- 8 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 70 g vaj
- 240 ml ketchup
- 1,5 ek mustár
- 60 g barna cukor
- 1 kk worchestershire szósz
- 1 ek fekete bors
- ízlés szerint só
Elkészítés:
- Egy nagyobb edénybe (amibe a bordák is beleférnek) öntsünk bele másfél liter kólát.
- Adjunk hozzá egy négybe vágott hagymát, ezután jöhet bele a hat gerezd fokhagyma aprítva, a babérlevél és egy evőkanál bors.
- Ebbe a pácba tegyük a bordákat, lehetőleg úgy, hogy teljesen ellepje a húst a lé.
- Tegyük fel az egészet főni. Épphogy csak gyöngyöző vízben főzzük legalább 1 órát a húst, időnként megfordítva.
- Amíg a hús fő, készítsük el a szószt. Ezt akár pár nappal korábban is megtehetjük. A vajat, a maradék hagymát és fokhagymát aprítva, a ketchupöt, a mustárt, a cukrot, a Worchestershire szószt és a maradék kólát keverjük össze.
- Ezt is tegyük fel főzni alacsony hőfokon. Gyöngyöző vízben redukáljuk le a szószt 25 perc alatt, hogy kellően megsűrűsödjön.
- Ezután sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
- Egy aprítóban selymesítsük a szószt, amíg egynemű állagot nem kapunk.
- Melegítsük elő a grillt magas hőfokra.
- Amikor a bordákat kivesszük, itassuk le róla a felesleges nedvességet és sózzuk, borsozzuk ezt is.
- A korábban elkészített szósszal kenjük le bőségesen, majd mehet a grillre.
- Süssük 8 percig, de gyakran forgassuk, hogy egyenletesen süljön. Mindig kenjünk rá egy kevés szószt forgatásnál.
- Tálalás előtt még pihentessük legalább 5 percig. A szószt is kínáljuk mellé.