Grillezett articsóka
írta: Peitli Csilla
Enyhén, édes, kicsit füstös, de mindig nagyon látványos előétel.
Hozzávalók:
- 4 db articsóka
- 1 db citrom
- 120 ml majonéz
- 1 ek méz
- 1 kk bors
- 1 ek só
- 1 ek erős paprika szósz
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt magas hőfokra.
- Az articsókákat készítsük elő úgy, hogy egy éles késseb vágjunk le körülbelül egy centiméteres részt a csúcsából.
- Vágjuk őket hosszában ketté és egy ollóval vagdossuk le a levelek csúcsos végeit is.
- Végül pedig az articsóka szőrös belsejétől is szabaduljunk meg.
- Kenjük le mindenhol citrommal az articsókákat.
- Egy edényt töltsünk meg vízzel és tegyük a grill alsó rácsára.
- E fölé kerüljenek az articsókák, és így gőzöljük addig, amíg meg nem puhul. Körülbelül fél óra elég lesz ehhez a lépéshez.
- Amikor megpuhult, tegyük félre hűlni és készítsük el a ízesített majonézt.
- Ehhez egy kis tálkában keverjük ki a majonézt a csípős paprika szósszal, a mézzel és egy negyed kiskanálnyi borssal.
- Az articsókákat közben kenjük le olajjal, sózzuk és borsozzuk a maradék borssal.
- Vágott felével lefelé tegyük fel a grillre és pirítsuk 4-5 perc alatt meg.
- Még forrón tálaljuk.