Grillen sütött zsemle
írta: Peitli Csilla
A pékárukat is készítheted a grillen a benti sütő helyett. Különösen nyáron szerencsés ezt választani, hogy ne melegítsd még jobban a benti tereket.
Hozzávalók:
- fél ek száraz élesztő
- 3 dl langyos víz
- fél kk só
- 450 g liszt
- 40 ml olaj
- 1 csipet cukor
Elkészítés:
- A sütéshez használjunk római tálat vagy fedővel is rendelkező jénai tálat.
- Kerekítsünk labdákat a tésztából, majd helyezzük be az edénybe őket, egymástól egy picit távolabb, hogy még legyen helyük kelni.
- Tető alatt hagyjuk újabb 30 percet kelni.
- A langyos víz felében keverjük el a cukrot és adjuk hozzá az élesztőt.
- A lisztet keverjük el a sóval és az olajjal, majd adjuk hozzá az élesztős vizet.
- Gyúrjuk az egészet egy közepesen laza, jól formázható tésztává, annyi víz hozzáadásával, amennyi szükséges.
- Takarjuk le a tésztát és hagyjuk duplájára kelni.
- A megkelt tésztát gyúrjuk át és osszuk szét 10 egyenlő darabra.
- Közben melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
- Amikor lejárt a kelesztései idő, tegyük be az edényt a grillre és süssük 25 percig.
- Ekkor együk le az edény tetejét (de a grill tetejét csukjuk majd vissza) és süssük tovább a zsemléket, amíg a tetejük is szép színt kap.