Grillen sült hagymás steak
írta: Kamado Joe Magyarország
Közvetlenül a faszénen sül ez a steak, ami az egyik legősibb módszer és rendkívül gyors is. Pláne, ha egy olyan vékony steak készül rajta, mint a flat iron steak.
Hozzávalók:
- 1 db iron flat steak
- fél ek só
- fél ek bors
- 1 ek vaj
- 1 ek steak fűszer
- 3 ek teriyaki szósz
- 1 db vöröshagyma
- 2 kk szezámmag
Elkészítés:
- Gyújtsuk meg a faszenet és hagyjuk, hogy fehéren izzó faszénné szelídüljön a lángolás. Ekkor húzzuk a faszenet a grill egyik oldalára, hogy egy faszén lejtőt kapjunk. A légnyílást teljesen nyissuk ki és hagyjuk izzani 15 percig.
- A lapocka részről származó flat iron steaket (butlers' steak vagy oyster blade steak néven is ismert) készítsük elő, és ha van rajta ezüstös rész, azt vágjuk le.
- Enyhén irdaljuk be két irányból a húst, hogy a fűszereket, a füstöt jobban felvegye, majd sózzuk és borsozzuk mindkét oldalon.
- A hagymát pucoljuk meg és vágjuk 1 cm-es karikákra, majd ezt is sózzuk, borsozzuk.
- Ezután ízesítsük a húst a steak fűszerkeverékkel (Q-Nami rub édeskés, fűszeres íze biztos telitalálat).
- Az ízesített hús mehet is fel az izzó faszénre 1 percre. Ez alatt ne mozgassuk, ne forgassuk, csak várjunk, hogy szépen megkaramellizálódjon a hús külseje.
- Fordítsuk meg 1 perc után a húst és jöhet rá még egy kis fűszerkeverék.
- Közben tegyük be a fél oldali rácsot a faszéntől távolabbi részre és pakoljuk fel rá a hagymakarikákat.
- A hagyma közepére öntsünk a teriyaki szószból és osszuk el közöttük a vajat.
- Amikor a hús másik oldala is megpirult, akkor tegyük fel a rácsra azt is, és süssük a kívánt keménységig zárt tető alatt.
- Ha elérte a kívánt állapotot a steak, vegyük le és hagyjuk 4 percig pihenni, majd vágjuk fel vékony szeletekre.
- A megsült hagymákat ugyancsak vágjuk ketté, majd a steakkel összeforgatva a saját szószukban dolgozzuk össze.
- Krumplival, szendvicsben vagy magában kínáljuk!