Hozzávalók:
- 1 kg sertésoldalas
- 5 dkg só
- 2 dkg bors
- 1 dl ketchup
- 1 ek méz
- 1 db chili
- 3 ek cola
- 1 db ananász
- 20 dkg szilva
- 3 db alma
- 20 dkg ribizli
- 25 dkg szeder
- 3 db babérlevél
- 3 rúd fahéj
- 1 ek szárított narancshéj
- 1 ek őrölt gyömbér
- 2 dl sangria
- 2 dkg vaj
- 10 dkg nádcukor
- 1 kg burgonya
Elkészítés:
- Az oldalast besózom, fokhagymával bedörzsölöm, borsozom és 1-2 órára félre teszem. Addig elkészítem a fűszeres sült kompótot.
- Az ananászt megpucolom, cikkekre darabolom. Egy tűzálló tálat kikenek vajjal, feldarabolom az almát, beleszórom a fagyasztott gyümölcsöket és az ananászt és elkeverem, hogy mindenhol legyen mindenből. Egy befőttes üvegbe beleöntöm a sangriát és a fűszereket a bors kivételével és alaposan összerázom. A gyümölcsök közé beszurkálom a babérleveleket és a fahéjrudakat, majd meglocsolom a fűszeres sangriával. Megszórom a cukorral és a borssal és 180 fokos sütőben kb 35 perc alatt megsütöm. Fedett grillben, cserépedényben is készülhet!
- Aztán elkészítem az oldalasra a mázat. Összekeverem a ketchup-öt a mézzel és az apróra vágott chilivel, valamint a colával.
- A forró grillrácson az oldalasokat többször megforgatva megsütöm, majd leveszem róla és fedett edényben 5 percig pihentetem.
- 5 perc után visszateszem a rácsra, megkenem a mázzal és 6-8 perc alatt rásütöm azt.
- A meghámozott apró burgonyát hosszában félbe vágom, a lapos felét megsózom, a gömbölyű felével a rácsra helyezem és 20-25 perc alatt megsütöm. Én az oldalas mellett szoktam sütni, hogy egyszerre készüljenek el.
Extra tippek:
- Az ananász lehet konzerv is, akkor a levét keverjük bele a sangriába!