Gesztenyekrémleves a grillről
írta: Peitli Csilla
Ősszel végre beindul a leves szezon, amikor is a krémlevesekből sosem lehet elég. Ez a recept egy kifejezetten őszi ízt, a gesztenyéét hozza el a tányérokba, és bizony a grillen is elkészíthető.
Hozzávalók:
- 900 g gesztenye
- 50 g vaj
- 400 g répa
- 500 g hagyma
- 200 g zeller
- 5 gerezd fokhagyma
- 300 ml fehérbor
- 200 ml tejszín
- 100 ml víz
- ízlés szerint só bors
Elkészítés:
- A grillt melegítsük elő magas hőfokra.
- A megmosott és bevágott gesztenyéket tegyük fel a grillre, és 20-30 perc alatt süssük puhára zárt tető alatt. (Készíthetünk több gesztenyét, hogy nassolni is maradjon.)
- Egy nagyobb wokot tegyünk fel a grillre, majd amikor a serpenyő már átmelegedett jöhet bele a vaj.
- A vajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, répát és zellert.
- Amikor a zöldségek megpárolódtak, adjuk hozzá a fokhagymákat egészben, és öntsük fel borral a levest.
- Redukáljuk vissza a levest körülbelül a felére.
- Amíg ez zajlik, pucoljuk meg a gesztenyéket.
- Amikor az alap felére csökkent, jöhet bele a víz és az összes gesztenye.
- Sózzuk, borsozzuk, és főzzük össze még 20 percig, hogy az ízek teljesen átjárják a levest.
- Végül vegyük le a grillről a wokot, tegyük a hozzávalókat egy nagy turmixba és a tejszín hozzáadásával pürésítsük a levest.
- A tejszínnel állítsuk be a kívánt sűrűséget, majd snidlinggel, tejföllel és apróra vágott sült gesztenyedarabokkal tálaljuk.