Hozzávalók:
- 2 kg sütőtök
- 3 ek vaj
- 1 db hagyma
- 2 db fokhagyma
- 1 ek barna cukor
- 1 kk pirospaprika
- negyed kk őrölt fahéj
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 1 dl alma cider
- 1,3 l csirke alaplé
- 1 dl tejszín
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt alacsony hőfokra.
- A tököt vágjuk fel kisebb darabokra és szedjük ki közepét. A magokat viszont tegyük félre pirítani.
- A tököket tegyük fel a grillre héjjal felfelé (!) és füstöljük őket 1 órát.
- Ezután emeljük a hőt közepes szintre és süssük puhára a tököket.
- Tegyük melléjük a magokat is pirítani.
- Vegyük le a tököket a grillről és hagyjuk őket hűlni.
- Közben egy edényben olvasszuk meg a vajat és pirítsuk le benne az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
- Ezután adjuk hozzá a hagymához a fűszereket, majd az alma cidert is és főzzük sziruppá az egészet.
- Végül öntsük hozzá a csirke alaplevet és adjuk a leveshez a héjától megfosztott tököket.
- Főzzük az egészet 20 percig, hogy összeérjenek az ízek.
- Egy merülő mixerrel pürésítsük a levest, sózzuk borsozzuk és lazítsuk a tejszínnel.
- A tejszínből egy keveset tegyünk félre a tálaláshoz, amikor locsoljuk meg a levest vele, majd szórjuk meg a pirított magokkal is.