Hozzávalók:
- 1 db sütőtök
- 8 db paradicsom
- 2 db jalapeno paprika
- 1 db hagyma
- 1 db póréhagyma
- 2 db salottahagyma
- 2 db babérlevél
- 1 fej fokhagyma
- 45 ml olívaolaj
- 2 l zöldség alaplé
- 2 szál kakukkfű
- 5 g torma
- 10 g só
- 10 g bors
- 2 marék hickory fa
Elkészítés:
- Készítsd elő a Keget közvetlen sütésre és áztasd (vagy csomagold be alufóliába) a füstölőfát.
- Amikor a Keg eléri a 108°C-ot, dobd rá a faszénre a füstölőfát, olajozd meg a rácsokat és tedd fel a félbevágott zöldségeket. Mehet a rácsra a tálcára rakott paradicsom, a sütőtök, a fokhagyma (héjastul) és a jalapeno paprika.
- Süsd a zöldségeket 2 órán át.
- Közben egy mártásos edényben hevíts fel két evőkanál olívaolajat, és pirítsd meg a felaprított hagymát, shallottahagymát és póréhagymát.
- Add hozzá a kakukkfüvet, a tormát és a babérlevelet, majd öntsd fel az alaplével az egészet.
- Alacsony hőmérsékleten főzd a levet addig, amíg a zöldségek meg nem sülnek a Kegben.
- Amikor a zöldségek elkészültek, távolítsd el a héjukat és add őket a levesalaphoz.
- Főzd az egészet további fél óráig, majd pürésítsd a levest merülőmixerrel.
- Csak ekkor sózd és borsod az ételt, amit rögtön tálalhatsz is.
Extra tippek:
- A leves elkészíthető maradék sütőtökből is, de ebben az esetben is tedd fel egy kicsit a Kegre a tököt, hogy elnyerje kellemesen füstös ízét.
- Merülőmixer híján dolgozhatsz turmixgéppel is, ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy kis adagokban pürésítsd a levest.
- Pürésítés előtt mindenképpen távolítsd el a babérlevelet, egyrészt nem lehet tökéletesen eltüntetni az éles levéldarabokat, másrészt a babérlevél íze fokozatosan erősödne a már rég elkészült ételben, ami tönkretenné az ízharmóniát.