Hozzávalók:
- 1 db sütőtök
- 8 db paradicsom
- 2 db jalapeno paprika
- 1 db fokhagyma
- 1 db póréhagyma
- 2 db shallot hagyma
- 2 db babérlevél
- 2 szál kakukkfű
- 60 ml olívaolaj
- 5 g torma
- 10 g só
- 8 g bors
- 2 l csirke alaplé
- 2 marék hickory fa
- 1 db vöröshagyma
Elkészítés:
- Készítsd elő a keget direkt grillezésre 120°C-ra.
- Amikor felfűtött, tedd bele a hickory fát, hogy megfelelő füstöt generálj.
- Egy alumínium tálcára vagy egy grillkosárba tedd bele a paradicsomot, a paprikát, a félbevágott sütőtököt és a fokhagymát, majd füstöld őket 2 órán keresztül.
- Közben a póréhagymát, a vöröshagymát és a shalotta hagymát vágd apróra és pirítsd meg egy nagyobb tepsiben az olívaolajon.
- Add a pirított hagymához az alaplét, és fűszerezd a levest a kakukkfűvel, a tormával és a babérlevéllel.
- Alacsony hőmérsékleten (épphogy csak forrjon) főzd a levest, amíg a zöldségek füstölődnek.
- A zöldségek megpuhulása után vedd ki őket a kegből, majd foszd meg őket a héjuktól, amely ezen a ponton könnyen lehúzható.
- A zöldségeket add a leveshez, és főzd további 30 percig az egészet.
- Végül pürésítsd a zöldségeket, majd sóval, borssal ízesítve tálald.
Extra tippek:
- A kellemesen füstös ízű leves mellé pirított kenyérkockákat kínálj.
- A hickory fa helyett használhatsz gyümölcsfát is.