Füstölt padlizsán mártogatós
írta: Peitli Csilla
Enyhén füstös, nagyon tartalmas és mennyeien krémes mártogatós, ami hosszú esti beszélgetésekhez és grill partik előételének is jó választás.
Hozzávalók:
- 2 db padlizsán
- 80 ml tahini
- 60 ml citromlé
- 3 ek olívaolaj
- fél kk só
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
- Tegyük fel a padlizsánt egészben a grillre, és időnkénti forgatással süssük 15-20 percig. Amikor már a külső héja teljesen megsült (kicsit megégett), és a összébb zuhant, akkor vegyük le a grillről és hagyjuk hűlni.
- Faszenes grillen betehetjük közvetlenül a faszén közé is.
- Amikor kihűlt annyira, hogy már tudunk vele dolgozni, akkor távolítsuk el a héjat és padlizsán húsát tegyük szitába, hogy lecsöpöghessen még a felesleges nedvesség.
- Az így előkészített padlizsánt tegyük aprítóba, adjuk hozzá a tahinit, a citromlét és az olajat. Addig mixeljük az egészet, amíg homogén, sima állagot kapunk.
- Ízesítsük a sóval.
- Egy kevés olajjal meglocsolva, fekete szezámmal megszórva vagy gránátalma magokkal meghintve is tálalhatjuk.
- Enyhén pirított naan kenyér vagy pita mellé tökéletes mártogatós.