Füstölt négysajtos makaróni
írta: Bácsalmási Katalin
A sajtos makaróni tipikus gyors, laktató étel, az amerikai családok nagy kedvence. Ez a verzió a négyféle sajt és a füstölés miatt gazdagabb, érdekesebb, kifinomultabb - még egy vasárnapi ünnepi ebéden is megállja a helyét.
Hozzávalók:
- 0,5 kg makaróni tészta/szarvacska tészta
- 250 gr krémsajt
- 100 gr parmezán sajt forgács
- 250 gr reszelt gouda
- 250 gr cheddar sajt
- 1 teáskanál só
- 6 dl tej
- 50 gr liszt
- 50 gr vaj
- 0,5 tk bors - őrölt
- opcionális bacon kocka, maradék pulled pork
Elkészítés:
1. Melegítse elő a füstölőt 105 Celsius fokra.
2. Főzze meg a tésztát a csomagoláson található utasításoknak megfelelően. Egy közepes méretű serpenyőben olvassza meg a vajat, és keverje bele a lisztet. Közepes lángon forralja 2 percig, amíg a mártás buborékos és sűrű lesz. Keverje bele a tejet, és forralja fel. Főzze további 5 percig, amíg besűrűsödik. Keverje bele a krémsajtot, és folyamatos kevergetés mellett keverje simára a szószt. Adjon hozzá sót és borsot.
3. Egy nagy tálban keverje össze a cheddar, a gouda és a parmezán sajtot, a tejes szószt és a tésztát. Adja hozzá a bacon kockákat vagy a maradék pulled porkot, ha hússal is szeretné gazdagítani a tésztát. Az egész keveréket kanalazza egy hőálló tepsibe, szórja meg a tetejét sattal.
4. Tegye be a hőálló tálat a füstölőbe vagy a grillbe és süsse össze kb 1 órán keresztül, amíg a tészta teteje szépen meg nem pirul. Forrón tálalja. Jó étvágyat!