Füstölt marha borda chilis-gombás fűszerkeverékkel
írta: Peitli Csilla
Füstölt borda az ősz ajándékaival! Ha szereti a gombát, ne hagyja ki ezt a húscsemegét se!
Hozzávalók:
- 12 db marha borda
- 2 ek mustár
- 7 g só
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek fekete bors
- 1 ek szárított gomba
- 1 tk őrölt kömény
- 1 ek chili por
- fél tk cayenne bors
- 220 ml almalé
- 220 ml BBQ szósz
Elkészítés:
- A grillt melegítsd elő 110°C-ra, és rendezkedj be egy 4-5 órás füstölésre.
- A füstölőfát áztasd be a művelet előtt legalább fél órával.
- A bordák egyesével fektesd le egy sütőpapírra, majd kend le őket a mustárral.
- Ezután jöhet rá az olaj és a só.
- Közben készítsd el a száraz pácot a bors, a gomba, a kömény, a chili és a cayenne bors összekeverésével.
- A fűszerkeverékkel szórd meg a bordákat, és hagyd pihenni fél órát a sütés előtt.
- A füstölőfát tedd bele egy füstölődobozba. Tölts egy kis tálba vizet, majd mindkettőt tedd be a rács alá a grillbe.
- Zárt tető alatt füstöld a bordákat 4-5 órán keresztül, és jó fél óránként kend le a húst az almalével.
- Amikor a hús belső hőmérséklete eléri az 57°C-ot, nyisd ki a grill szellőzőit és kend le a húst a bbq szósszal, majd süsd még addig, amíg ropogós nem lesz a külseje.
- Mikor ropogóssá vált a hús, még mindig nem végeztél. Alufóliába csomagolva süsd készre további 45 perc alatt a húst,de már zárt szellőzőnyílásokkal.
Extra tippek:
- A marha bordák füstöléséhez használj karakteres füstölőfát, mint amilyen a Mesquite.
- A mustár felkenéséhez használj ecsetet.
- Használj olyan füstölőfát, amibe egyszerre tehetsz fát és vizet.