Füstölt egész lazac grillezett zöldségekkel
írta: Kamado Joe Magyarország
A lazac egy könnyed és nagyon hálás alapanyag, amihez minimális fűszerezés is elegendő. A tökéletesen füstölt lazacnak kezdők is bátran neki állhatnak!
Hozzávalók:
- 1 db lazacfilé
- 1 db citrom
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek citromos fűszerkeverék
Elkészítés:
- A halat ha kell pikkelyezzük le és távolítsuk el a szálkákat.
- Ezután kenjük le az olajjal és a választott citromos fűszerkeverékkel ízesítsük. Hagyjuk pihenni, amíg begyújtjuk a grillt.
- A kamado grillből távolítsuk el a hamut, használjunk teljesen friss faszenet.
- A Divide and Conquer egyik felére kerüljön fel a kő, míg a másikra a rács.
- Az alsó légnyílást teljesen zárjuk be, és később se nyissuk ki.
- Zárt tető alatt melegítsük fel a grillt 200°C-ra.
- Amikor a grill már elérte a kellő hőfokot, a grill követ kenjük le olajjal és tegyük fel a halat, bőrös felével lefelé.
- Karikázzuk fel a citromot és tegyük a hal mellé.
- Füstöljük 30 percig (míg mellette a rácson sülhetnek a grill zöldségek - paprika, cukkini, gomba).
- Ellenőrizzük, hogy a lazac elérte el a 62-63°C-os belső hőmérsékletet. Ha igen, facsarjuk rá a citromszeletek levét és vegyük le pihenni.
- 3-5 perc pihenés után szeletelhetjük és tálalhatjuk a sült zöldségekkel vagy friss salátával.