Hozzávalók:
- 3 db édesburgonya
- 2 + 1 gerezd fokhagyma
- 5 g chipotle paprika - őrölt
- 40 g őrölt füstölt pirospaprika
- 2 g oregánó
- 3 g cukor
- 5 g só
- 15 + 120 ml olaj
- 15 ml alma cider ecet
- 80 ml víz
- 3 ek lime leve
- 120 ml majonéz
- 1 db avokádó
- fél marék koriander levél
Elkészítés:
- Az édesburgonyát jól sikáld meg (idősebb példányokat hámozhatod is) és vágd kisebb, falatnyi darabokra.
- A közepesre melegített grillen egy serpenyőben forrósítsd fel a 15 ml olajat, majd add hozzá az apróra vágott 2 gerezd fokhagymát és pirítsd egy percig.
- Ezután jöhet bele a kétféle őrölt paprika, az ecet, az oregánó, a só és a cukor, majd végül a víz. Keverd el alaposan, és ezen a közepes hőmérsékleten főzd a szószt 10 percig, majd tedd félre kihűlni.
- Ezután jöhet a füstölő beindítása. A füstölésre szánt fát áztasd be meleg vízbe, majd amikor a faszén már parázslik, akkor szórd rá a lecsöpögtetett fát, hogy egyenletesen belepje az izzó faszént.
- A felvágott édes burgonyát hempergesd meg a korábban elkészített szószban, majd helyezd fel őket a rácsra, és süsd 45 percig. Egyszer fordítsd meg őket, hogy minden oldalról egyenletesen süljenek, füstölődjenek, majd tálalhatod is.
- Amíg a krumpli sül, készítsd el az avokádós mártogatóst. Ehhez keverd össze a 120 ml olajat és majonézt, a 3 ek limelevet, a zúzott fokhagymagerezdet, a Worchestershire szószt, az avokádót és a koriander zöld levelét. Egy villa segítségével vagy egy aprítóval dolgozd egybe a hozzávalókat, majd ízlés szerint sózd a mártogatóst.
Extra tippek:
- A füstöléshez legjobb valamilyen gyümölcsös fát használni, például almafát.
- Ha az olaj és a majonéz mennyiségét arányosan csökkented egy kicsit, jobban kiteljesedik majd az avokádós íz.
- A mártogatóshoz frissen őrölt fekete borsot is tehetsz, ha szereted a kissé pikáns ízeket.