Füstölt Cubano szendvics a grillről
írta: Peitli Csilla
A kamado grillen készült kubai szendvics egyszerre omlós, füstös aromákban gazdag, nagyon sajtos, amit a csípős mustár és a friss savanyúság tesz tökéletessé.
Hozzávalók:
- 600 g prosciutto sonka
- 4 ek BBQ fűszerkeverék
- 4 db vágott zsemle
- 2 ek olívaolaj
- 6 ek csípős mustár
- 6 ek BBQ szósz
- 200 g füstölt sonka
- 300 g ementáli sajt
- 20 szelet savanyú uborka
Elkészítés:
- Készítsük elő a kamado (The Bastard) grillt közvetett grillezésre és a hőfokot emeljük 120°C-ig.
- Közben áztassunk be egy kevés fa chipset egy tál meleg vízbe, majd adjuk őket az izzó faszénhez.
- A a prosciutto sonkát dörzsöljük be alaposan a BBQ fűszerkeverékkel, majd süssük addig, amíg a belső hőfoka eléri a 70°C-ot.
- Sütés közben a húst kenjük le minden 30 percben a BBQ szósszal.
- Amikor elkészült a húst, tekerjük alufóliába és tartsuk melegen.
- Jöhet a szendvics grillezése, ehhez pedig alakítsunk ki egy direkt grill zónát és a hőfokot vigyük fel 200°C-ig.
- Amíg melegszik a grill, állítsuk össze a szendvicseket.
- A hosszúkás zsemléket vágjuk félbe, kívülről kenjük le olívaolajjal, belülről pedig az egyik oldalra kerüljön mustár, a másikra pedig BBQ szósz.
- Szeletjük fel vastagon a prosciuttot és osszuk el a szendvicsek között egyenletesen.
- Rakjunk rájuk szeletelt savanyú uborkát, szeletelt füstölt sonkát és szeletelt sajtot.
- Végül zárjuk le a szendvicset a zsemle másik felével.
- Négy nehéz téglát csomagoljunk külön-külön alufóliába és ezeket tegyük a rácsokra helyezett szendvicsek tetejére, hogy lepréseljék őket.
- Amikor a sajt szépen megolvadt és a zsemlén is megjelentek a grilljelek, akkor vegyük le őket a grillről és tálaljuk még melegen. Óvatosan fogyasszuk, mert a sajt forró lesz!