Fonott kalács Kamado Chef grillen
írta: Billege Andras
Lekváros kalács reggelire vagy a délutáni kávé mellé? Talán nincs ember, aki ezt ne szeretné, és ha mindez a grillen készül, még fantasztikusabb lakoma
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 6 dkg cukor
- 2 db tojás sárgája
- 2 dl tej
- 0,5 dl tejszín
- 6 dkg olvasztott vaj
- 1 csipet só
- 1 db tojás sárgája
- 0,5 dl tej
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl tejben egy, kis cukorral feloldom és felfuttatom. A liszthez adom a maradék cukrot, a sót, a tojások sárgáját, a maradék tejet, a tejszínt és a felfuttatott élesztőt. Amikor a tészta összeállt 3 részletben hozzá adom az olvasztott vajat. Mindig csak akkor adok hozzá újabb adag vajat, amikor az előzőt teljesen beledolgoztam a tésztába. Miután bele dolgoztam az összes vajat, szép hólyagosra dagasztom a tésztát és 50 percet hagyom kelni.
Amikor a tészta duplájára kelt, átgyúrom, és 3 részre osztom, majd hármas fonással elkészítem a kalácsot. Újabb 30 percet hagyom kelni. Közben begyújtom a grillt. Indirekt sütésre szerelem fel, a rácsra egy pizzakövet teszek, és 180 fokra fűtöm fel.
Amikor a tészta megkelt tejjel elkevert tojássárgájával megkenem és egy sütőpapírral a pizzakőre teszem. 30-35 perc alatt készre sütöm.
Vajjal és kamado Chefben készült füstölt rumos fahéjas szilvalekvárral tálalom.
A szilvalekvár receptje:
https://www.grillreceptek.hu/grillreceptek/rumos-fahejas-szilvalekvar-keg-ben-sutve