Érlelt rib eye csíkok borsmártással és kapros túrógombóccal Broil King Baron gázgrillen
írta: Billege Andras
Egy érlelt, szaftos rib eye steak mindenki nagy kedvence lehet! Most egy különleges körettel készítettem el.
Hozzávalók:
- 4 szelet rib eye steak
- 80 g JD's SPG rub
- 400 g túró
- 2 db tojás
- 55 g búzadara
- 1 csipet só
- 2*80 g vaj
- 0,5 db póréhagyma
- 100 g Peter Zeitler Peters Steak Bors
- 1 dl fehérbor
- 1.5 dl alaplé
- 1.5 dl tejszín
- 1 csokor kapor
Elkészítés:
A túrógombóc alapját legalább 1 órával előre elkészítem, de az sem baj, ha egy éjszakát áll a hűtőben. A túrót áttöröm, össze keverem a tojások sárgájával, a darával, egy csipet sóval és óvatosan bele forgatom a habbá vert tojásfehérjékkel.
A mártáshoz a póréhagymát negyedelem, majd vékony csíkokra vágom. 80 gramm vajban elkezdem megpárolni, színt ne kapjon. Hozzá adom a borskeveréket, a fehérbort, az alaplevet és a tejszínt, majd lassan mártás sűrűségűre redukálom.
A hús sütéséhez a "reverse sear" módszert alkalmazom. 150 fokra fűtöm fel a grillt, majd a steak szeleteket a melegen tartó rácsra teszem. hogy a maghőmérséklete lassan tudjon emelkedni, amikor a 48-49 C fokot eléri, kiveszem a húst és pihentetem, amíg a grillt felfűtöm 280 – 300 fokra. Ezen a hőmérsékleten oldalankét 1-1.5 perc alatt kérget sütök a szeletekre, majd 10 percet pihentetem. Ennyi idő elegendő a gombócok kifőzéséhez is gyöngyözve forró vízben. Az oldalégőn megolvasztom a vajat és hozzá adom a kaprot, majd a gombócokat átforgatom a kapros vajban.