Hozzávalók:
- 70 dkg vaddisznó lapocka és/vagy tarja
- 2 ek mustár
- 2 db borókabogyó
- 1 db hagyma
- 2 db cékla
- 2 db csicsóka
- 4 marék pitypanglevél
- 1 csokor retek
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek balzsamecet
- 6 szelet ementáli sajt
- 40 g kucsmagomba
- 5 dkg retekcsíra
- 2 ek tökmagolaj
- 15 db aszalt paradicsom
- 2 marék fekete olívabogyó
- 5 dl vörösbor
- 5 dl húsleves
- 1 tk só
- 1 tk bors
- 3 szál újhagyma
- 4 db ibolya
- 6 ek tejföl
- bucihoz: 2 dl tej
- 2 ek cukor
- 1 tk só
- 40 g olaj
- 1 db tojás
- 100 g joghurt
- 60 dkg liszt
Elkészítés:
- A húspogácsához, ha lehet, kissé zsíros húst szerezzünk, akkor lesz jó szaftos, nekem most fele-fele arányban nyak (tarja) és lapocka jutott. Előző nap apróra kockázzuk, belemasszírozzuk a mustárt, a szinte porrá tört borókabogyót és 2 ek olajat. Lefedjük, másnapig hűtőben tartjuk.
- Az aszalt paradicsomot feldaraboljuk, az olívabogyóval egy lábasban feltesszük főni. Felváltva adagoljuk hozzá a bort és a húslevet, mindig elfőzzük, a végén egész kevés maradjon alatta. Ezt is elkészíthetjük előző nap, sőt pár napig ez is simán eláll hűtőben.
- A bucihoz a langyos tejben elkeverünk egy kk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Összegyúrjuk a többi hozzávalóval, langyos helyen letakarva duplájára kelesztjük. Deszkán átgyúrjuk, 6-8 darabba osztjuk. Megformázzuk, tepsire ültetjük, ismét duplájára kelesztjük. A tetejüket megkenjük felvert tojással, megszórjuk köménnyel és a borssal. 200 fokos sütőben barnára sütjük, rácson kihűtjük.
- A chipshez a céklát és a csicsókát megtisztítjuk, uborkaszeletelőn legyaluljuk. Mindkét oldalukat megsózzuk, megkenjük olajjal. A grillrácson megsütjük, papírtörlőre szedjük. A kucsmagombát megszabadítjuk a szárától, sózva, borsozva kissé megpirítjuk a grillen, kihűtjük.
- A retket vékonyan felszeleteljük, leveleit és a pitypangleveleket megmossuk.
- A húst nagyjából letörölgetjük, ledaráljuk (lehet kétszer is, de azért annyit nem szórakoztam vele). Hozzáadjuk a nagyon apróra vágott hagymát, sózzuk, borsozzuk. A buci méretétől függően szétosztjuk a húst, lapos pogácsákat formálunk belőle. Beolajozzuk a grillrácsot, nagy lángon gyorsan mindkét oldalukat megsütjük, vigyázzunk, hogy ki ne száradjon.
- A salátához a pitypangleveleket, a retekcsírát és a kucsmagombát egy tálba tesszük, kevés tökmagolajjal és balzsamecettel összeforgatjuk.
- A hamburgert összeállítjuk: a bucikat félbevágva megpirítjuk a rácson, az alsó felükre jöhet egy kanál tejföl. Erre tesszük a retekleveleket, rá a forró húst, majd a sajtot, az újhagymát, retekszeleteket, végül a ragut. A tetejét gyorsan rögzítjük, a chipsszel és a salátával tálaljuk.
Extra tippek:
- Erre az ételre is kell egy kicsit készülni előző nap, de a bucit mindenképpen frissen süssük! Legalább nem fogy el.