Elronthatatlan BBQ borda
írta: Peitli Csilla
A bbq borda a legfinomabb grillen készült ételek közé tartozik, sokan mégis óvakodnak az elkészítésétől. Pedig nem olyan bonyolult, csak időigényes.
Hozzávalók:
- 4 kg borda
- 1 ek paprika
- 1 ek hagymapor
- 2 ek barnacukor
- 2 ek só
- 1 kk cayenne bors
- 1 ek chili por
- 1 ek bors
- 1 kk steak fűszer
- 2 dl BBQ szósz
- 2 dl almalé
Elkészítés:
- Készítsük el a száraz pácot. Ehhez minden hozzávalót (a hús kivételével) keverjük össze egy kis tálkában.
- A pácot egyenletesen dörzsöljük bele a húsba. tegyük félre pihenni, amíg felforrósodik a grill.
- A grillnek nem kell nagyon melegnek lennie, elég alacsony hőfokra állítani, mert a hús sokáig sül majd alacsony hőmérsékleten.
- A bordákat csomagoljuk be alufóliába és tegyük fel a rácsra vagy állítsuk be egy bordasütőbe és lassan süssük 6 órán keresztül.
- Csomagoljuk ki a húst, és fólia nélkül mehetnek vissza a közepes hőfokra felcsavart grillre, 15-25 percre.
- A bbq szószt és 1 dl almalét keverjünk össze, ezzel kenjük le a bordákat.
- A maradék almalét töltsük egy edénybe és állítsuk a hús alá, hogy annak párolgása tovább ízesítse a húst.
- Ilyenkor már folyton figyelni kell, hogy nehogy megégjen a szósz. Akár kevesebb idő is elég lehet neki, így állandó kontroll alatt süssük, amíg megkaramellizálódik a BBQ szósz.