Egyszerű vegetáriánus burger
írta: Peitli Csilla
Vegetáriánus burger tofuból és babból, ami meglepően gyorsan elkészül.
Hozzávalók:
- 400 g tofu
- 800 g konzerv feketebab
- 50 g vaj
- 60 g majonéz
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 6 kk só
- 500 g quinoe
- 2 ek keményítő
- 60 g lenmag őrlemény
- 4 kk chili por
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
- A kemény tofut nyomtassuk le, hogy minél több vizet távolítsunk el belőle.
- Ezután reszeljük le.
- Melegítsünk fel két evőkanál olajat a grillen, majd ezen pirítsuk meg a tofut és babot. Időnként átkeverve az egészet. 10-12 perc alatt megpirulnak a szélek és még jobban kiszáradnak a hozzávalók.
- A vajat keverjük ki a majonézzel, majd adjuk hozzá a préselt fokhagymákat, a chili port és a sót.
- Adjuk hozzá a tofut, a babot és az előre megfőzött quinoát. Alaposan keverjük össze az egészet.
- A lenmag őrleményt öntsük fel 60 ml vízzel és hagyjuk, hogy megszívja magát. Amikor pasztává összeáll az egészt, akkor adjuk a tofus keverékhez a keményítővel együtt.
- Dolgozzuk el az egészet, majd olajoz kézzel formázzunk belőle vastagabb (legalább 1 cm-es) pogácsákat.
- A pogácsákat grillezzük 2 percig oldalanként. A fordításnál óvatosan járjunk el, ha lehet használjunk egy nagyobb lapátot.
- Az így kapott pogácsákat töltsük hamburger zsömlékbe sok-sok friss zöldséggel és a kedvenc szószunkkal.