Pekán diós sajttorta bacon rózsákkal
írta: Peitli Csilla
Édes, sós, füstös és gazdag desszert a grillről, ami biztosan lenyűgözi az ízlelőbimbókat, csakúgy, mint a vendégeidet!
Hozzávalók:
- 100 g graham keksz
- 125 g pekándió
- 310 g barna cukor
- 190 ml juharszirup
- fél kk só
- fél kk fahéj
- 60 g vaj
- 1 db őszibarack konzerv
- 150 ml rebarbara cider
- 700 g krémsajt
- 1 kk vanília kivonat
- 120 ml habtejszín
- 4 db tojás
- 12 szelet bacon
- ízlés szerint bbq fűszerkeverék
Elkészítés:
- Kezdjük el az alaptésztát a darált keksz, a darált pekándió, a fahéj és a só összekeverésével.
- Adjunk hozzá 3 evőkanál barna cukrot, 2 evőkanál juharszirupot és végül dolgozzuk össze az olvasztott vajjal.
- Egy jól kivajazott tepsibe terítsük el vékonyan.
- A tepsi oldalához vágjunk sütőpapírt, hogy tapadjon majd a torta a falakhoz,
- Melegítsük elő a grillt 177 fokra.
- Süssük a tésztaalapot 15-20 percig, amíg el kezd barnulni.
- Közben keverjük ki a krémsajtot a vanília kivonattal, egy kevés sóval. 120 ml juharsziruppal és 300 gr barna cukorral.
- Amikor már szép egynemű a krém, adjuk hozzá a habtejszínt.
- A tojásokat verjük fel külön, majd adjuk ezt is a keverékhez és dolgozzuk össze az egészet. Ne verjük túl nagy fokozaton, nehogy túl sok levegő kerüljön a töltelékbe. Egy kicsit oda is ütögethetjük az asztalhoz a formát, hogy minden légbuborék a felszínre jöjjön.
- Öntsük a tölteléket a tészta alapra és tegyük fel a grillre sülni 40-50 percre, amíg megszilárdul a sajtkrém.
- Egy vízzel töltött alufólia edényt tegyünk a süti alá, hogy kellően nedves közegben sülhessen a a desszertünk.
- Amikor elkészült a sütemény, vegyük ki és hagyjuk teljesen kihűlni. (Akár egy éjszakát is pihentethetjük a felvágás előtt.)
- Az oldalégőt kapcsoljuk be.
- Tegyük egy lábasba az őszibarack konzervet, adjuk hozzá a maradék juharszirupot és a rebarbara cidert.
- Főzzük addig, amíg megkaramellizálódik a barack és ragacsossá válik.
- Egy pici cidert löttyintsünk még rá, keverjük át, vegyük le és hagyjuk ezt is kihűlni.
- A bbq fűszerkeveréket és maradék barna cukrot keverjük össze.
- Ebben a keverékbe nyomjuk bele a bacon szeleteket mindkét oldalon, majd tekerjük fel őket.
- A tekercsek tetejét kissé húzzuk kifelé, hogy rózsa formát kapjanak. Egy fogpiszkálóval rögzítsük a rózsákat.
- Tegyük őket egy sütőpapírra és süssük őket ropogósra. (A bacon sütését a tálalás előttre időzítsük, hogy még meleg legyen, amikor felszolgáljuk a desszertet.
- A kihűlt sajttortát díszítsük a barack kompóttal és a baconnel!
- Tálalhatjuk is!