Hamburger buci Alfa Forni kemencében
írta: Billege Andras
A tökéletes hamburger alapja egy jó buci, és a legjobb, ha ezt is mi készítjük el. Ha kedvünk van színezhetjük is a tésztánkat, akár feketére is tintahal tintával.
Hozzávalók:
- 800 g liszt
- 2 dl tej
- 2 dl görög joghurt
- 3 dkg cukor
- 1,5 dkg só
- 4 dkg élesztő
- 2 db tojás sárgája
- 1 db tojás
- 8 dkg vaj - olvasztott
- 4 evőkanál cékla leve
Elkészítés:
Első lépésként a cukor felét és az élesztőt elmorzsolom a langyos tejben és meghintem a tetejét liszttel. Amíg az élesztő felfut, megolvasztom a vajat. A lisztet egy tálba szitálom, hozzá adom a maradék cukrot a 2 tojás sárgáját, a joghurtot a felfuttatott élesztőt, és a már nem meleg olvadt vajat. Géppel vagy kézzel dagasztom 10 percig, majd hozzá adom a sót és további 5 percig folytatom a dagasztást. Amikor a tészta szép fényes, rugalmas és sem a kezemhez, sem a tálhoz nem ragad, ketté osztom, az egyiket egy vékonyan liszttel megszórt kelesztőtálba teszem, a másikat szintén, de előtte hozzá dagasztom a cékla levét.
Miután a tésztám megkelt egyenlő részekre osztom, egyesével gömbölyítem őket, majd a tenyeremmel a tetejüket lenyomva ellapítom a tészta gömböket kb. 2 cm vastagra.
Ismételten 50 percet hagyom kelni, a megformázott tésztát. Ezután megkenem a felületüket 1 felvert tojással és ízlés szerint durva szemű sóval vagy szezámmaggal megszórom.
200 fokos kemencében sütöm 15 percig.