Egész pulyka zöldfűszeres vajjal
írta: Peitli Csilla
Az ünnepi asztal dísze lehet ez az egészben sült pulyka, amely egy nagyobb társaságnak is bőven elég.
Hozzávalók:
- 6 kg pulyka
- 100 g vaj
- 1 ek friss zsálya
- 1 ek friss kakukkfű
- 1 ek friss rozmaring
- 1 ek friss petrezselyem
- 1 ek só
- 1 ek bors
- 1 kk pirospaprika
- 2 db alma
- 1 db hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Szereljük össze a grillhez tartozó rotisserie szettet és melegítsük elő a grillt magas hőfokra.
A pulykát készítsük elő, tisztítsuk meg és itassuk le róla a felesleges nedvességet.
- Egy kisebb tálkában keverjük össze az olvasztott vajat a zöldfűszerekkel és a sóval, borssal, paprikával.
- Az ujjunkkal nyúljunk be a pulyka bőre alá és óvatosan emeljük fel a mell részről és a combokról, hogy a bőr alá bedolgozhassunk a zöldfűszeres vajból.
- Ezt követően a pulykát kívülről is kenjük le a vajjal.
- Az almát és a hagymát vágjuk gerezdekre és a fokhagymával együtt, tegyük be a pulyka belsejébe. (Tehetünk ide a friss zöldfűszerekből is.)
- Az előkészített pulykát húzzuk fel a rotisserie nyársra, rögzítsük a karmokkal és tegyük fel a grillre.
- Süssük 10 percig, majd a rotisserie égőt kapcsoljuk ki, hogy csak közvetlen hő érje a húst.
- Süssük a pulykát körülbelül három óráig (fél kilónként számolhatunk 15 perc sütési időt), miközben ellenőrizzük a belső hőjét, hogy nehogy kiszárítsuk a húst.
- 70 fokos belső hőmérsékletnél már levehetjük a húst, ha szép tiszta a leve, hiszen ilyenkor még bőven dolgozik majd benne a hő.
- Pihentessük legalább 15 percet a tálalás és felvágás előtt!