Egész grillcsirke zsályával
írta: Peitli Csilla
A nagy belső térrel rendelkező grilleknél kár kihagyni az egészben sült grillcsirke készítését. Az ízesítés szabadon variálható, egészséges és meglepően rövid idő alatt elkészül.
Hozzávalók:
- 1 db egész csirke
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek friss zsálya
- 2 db citrom
- 1 kk só
- fél kk bors
- 2 ek olaj
Elkészítés:
- Zúzzuk össze a fokhagymákat egy vágódeszkán, majd szórjuk rá a sót és az aprított zsályát. Keverjük össze za egészet.
- A fűszerkeveréket t együk kis tálkába és keverjük össze egy citrom kifacsart levével. Adjuk a borsot és az olajat is a keverékhez.
- A megtisztított és szárazra paskolt csirke bőrére vigyük fel a pácot, alaposan dörzsöljük bele, akár a bőr alá is tehetünk belőle.
- Zárjuk zacskóba vagy edénybe, pihentessük legalább 4 órát, de egy egész éjszakát is bent maradhat a hűtőben.
- Sütés előtt melegítsük elő a grillt magas hőfokra az egyik oldalon és alakítsunk ki egy közvetett sütésre alkalmas grillzónát is valahol a másik oldalon.
- A csirkét tegyük fel melle résszel lefelé, és grillezzük 5-6 percig, amíg a bőr jól láthatóan megpirul.
- Fordítsuk meg a csirkét és süssük újabb 5 percig, hogy minden oldalról megpiruljon a bőr.
- A csirkét ezután tegyük át indirekt grillezésre, és így süssük további 15-20 percig. zárt tető alatt.
- A maradék citromot vágjuk félbe és az is felkerülhet mellé, hogy kicsit megkaramellizálódjon.
- Amikor már a combok is teljesen átsültek, vegyük le a grillről a húst, és pihentessük 10 percig fóliasátor alatt.
- A grillezett citromot facsarjuk a csirkére, és azonnal tálalhatjuk is.