Hozzávalók:
- 220 g bacon
- 10 g chili por
- 5 g kömény
- 10 g chipotle paprika
- 115 g barna cukor
- 30 g melasz
- 400 g fekete bab (konzerv)
- 400 g vörös bab (konzerv)
- 400 g fehér bab (konzerv)
- 1 db hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- A baconből vágj vékony szeleteket és süsd ropogósra. A zsírjából két kanállal tegyél félre.
- Ezt a zsírt melegítsd fel egy nagyobb serpenyőben, majd add hozzá a felkockázott hagymát és süsd üvegesre.
- Ekkor add hozzá a zúzott fokhagymát, a chilit, a köményt, a chipotle paprikát, majd főzd további 5 percig.
- Közben a babkonzerveket nyisd ki, és öntsd le róluk a levet, majd öblítsd is le őket.
- Ha ez megvan, tedd egy (fedővel is rendelkező) lábasba a babot, ebbe öntsd bele a sört, szórd hozzá a barna cukrot, és mehet bele a melasz és a hagymás keverék is.
- Forrald föl a babot, majd hagyd párolódni (fedetlenül) 45 percig, vagy amíg be nem sűrűsödik.
- Ekkor add hozzá a lesütött bacont, tedd be a füstölőbe az edényt, és még 15 percig főzd a babot egy kicsit nagyobb hőmérsékleten (200 °C).
Extra tippek:
- A babkonzerv és a bacon elég sós, így elképzelhető, hogy külön só hozzáadására nem lesz szükség, de mielőtt végleg levennéd a tűzről a babot, a biztonság kedvéért kóstold meg. Ekkor még sózhatod, borsozhatod, ha enyhének találnád az ízeket.
- Ha nem sűrűsödik be eléggé a bab, akkor számolj rá még negyed órát a főzési időre.
- Sült bordával vagy önmagában fogyaszd.
- Ha nem sikerül fekete babot beszerezni, akkor a vörös vagy a fehér babkonzervet duplázd meg.