Édes-csípős tofu nyársak ananásszal
írta: Peitli Csilla
Az édes és a csípős íze ősi találkozása zajlik ebben a receptben tofu és ananász segítségével.
Hozzávalók:
- 450 g extra kemény tofu
- 1 db ananász
- 3 db chili
- fél db fehér hagyma
- 60 ml ecet
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv chipolte chili adobo szószban
- 2 kk oregánó
- 1,5 kk cukor
- 60 ml olívaolaj
Elkészítés:
- A tofut vágjuk fel nagyobb kockákra, majd rendezzük őket egy sorba egy tálcára.
- Tegyünk a tetejére papírtörlőt és egy sütőpapírt és tegyünk rájuk valami nehezéket, hogy a felesleges nedvességet eltávolítsuk. Legalább 30 percig, hagyjuk, hogy a víz távozhasson, de akár tovább is préselhetjük.
- Közben a friss chiliket forrázzuk le 2,5 dl vízzel és hagyjuk puhulni 15 percig. Ezután vegyük ki őket, szárítsuk meg, vágjuk apróra. A vízből is tegyünk félre pár kanállal.
- Egy aprítóba tegyük bele a chiliket a hagymával, majd jöhet melléjük a fokhagyma, az ecet, a chipotle, az oregánó és a cukor. Pürésítsük össze az egészet.
- Melegítsünk fel egy serpenyőben az olajat az oldalégőn és öntsük bele a pürét.
- Folyamatosan keverve süssük 5 percig, hogy besűrűsödjön.
- Ezután a pácot tegyük át egy nagyobb, hőálló edénybe és adjuk hozzá a tofut. Forgassuk össze a kettőt óvatosan és pihentessük 30 percet. Közben néhányszor forgassuk át az egészet.
- Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
- Az ananászt vágjuk a tofuval egyforma nagyságú darabokra, majd felváltva húzzuk őket nyársra.
- 10 perc alatt süssük készre a nyársakat a grillen és már tálalhatjuk is a megmaradt szósszal kiegészítve.