Édes-csípős bordák elősütéssel
írta: Peitli Csilla
Ha szereted megadni a módját a grillezésnek és nem riasztanak a hosszabb sütések, akkor tegyél próbát ezzel a borda recepttel.
Hozzávalók:
- 2 db sertésoldalas
- 180 g barna cukor
- 60 g füstölt paprika
- 2 ek cayenne bors
- 2 ek fokhagyma por
- 3 ek só
- 120 g vaj
- 120 ml alma ecet
- 1 ek olaj
Elkészítés:
- A grillt melegítsük elő közepes hőfokra.
- Egy kisebb tálkában keverjük össze a barna cukrot, a paprikát, a cayenne borsot, a fokhagymaport és a sót.
- A jól elkevert száraz pácból tegyünk félre 60 grammot, a többivel pedig dörzsöljük be alaposan az oldalasokba. Előtte itassuk le a felesleges nedvességet, hogy jobban beivódjon a pác a húsba.
- Az oldalasokat (St. Louis cut) szorosan tekerjük be fóliába, zárjuk le a széleket és tegyük fel a grillre puhulni.
- 2-3 óráig süssük. Amikor már a villa is átmegy a legvastagabb részen, de még nem esik le a csontról a hús, vegyük le és hagyjuk kihűlni.
- A zacskókat óvatosan bontsuk ki és öntsük egy tálba a hús kifőtt szaftját. Ahogy hűl ki távolítsuk el róla a szaft tetejéről a zsírt.
- A vajat egy kisebb serpenyőben olvasszuk fel, majd süssük addig, amíg enyhén megbarnul (de nem ég meg) 5-8 perc alatt.
- Adjuk a vajhoz a hús pecsenyelevét és a félretett száraz pácot, majd forraljuk addig, amíg egy harmadára redukálódik a szósz.
- Vegyük le a szószt a tűzről és ízesítsük almaecettel és egy kis sóval, ha kívánja.
- A bordákat tegyük vissza a grillre kicsomagolva, közvetlenül az enyhén leolajozott rácsokra.
- A korábban elkészített szósszal időnként kenjük le és forgassuk meg. 5-7 perc alatt pirítsuk meg a bordákat.
- Szeletelés előtt hagyjuk legalább 10 percig pihenni, majd a maradék szósszal kínáljuk.