Dr Pepper Ossobuco dutch ovenben, burgonya gratinnal

írta: Kecsedi Dávid

Kecsedi Dávid, a JD's BBQ fűszerkeverékek megalkotója ezzel az ízletes, omlós és különleges fogással várta a Gaszto Grill Fesztivál látogatóit. 


Elkészítési idő: 90-120 perc
Nehézségi fok Nehézségi fok: Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok
Eszköz: Gázgrill,
A recept 0 embernek tetszett.

Tetszik a recept

A receptet 0 ember készítette el.

Elkészítettem

Hozzávalók:

  • A húshoz:
  • 3-4 szelet ossobucco
  • JD’s BBQ - RED RUB & Grill
  • 4 szál szárzeller
  • 1 nagyobb szál sárgarépa
  • 1 fej fehérhagyma/vöröshagyma
  • 1 ek JD’s BBQ – SPG
  • 5 dl Marha alaplé
  • 2 doboz Dr Pepper
  • 2 tk szójaszósz
  • 1 tk balzsamecet
  • A gratinhoz:
  • 5-6 db sütnivaló burgonya
  • 2 dl tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • 0,5 tk JD’s BBQ – SPG
  • 0,5 tk D’s BBQ – BASIC RUB

Elkészítés:

 

Ossobuco:

A húst RED RUB-bal befűszerezzük, és forró dutch ovenben magas hőn lepirítjuk, hogy erőteljes kéreg alakuljon ki rajta körbe.

Miután kérgesítettük, kivesszük a fazékból és a maradék zsiradékra és pörzsanyagra szórjuk a kockázott zöldségeket. 8-12 perc alatt lepirítjuk és pároljuk, míg elkezd puhulni. SPG-vel ízlés szerint finoman fűszerezzük. Ezután visszatesszük a húsokat és felöntjük az alaplével és a Dr Pepperrel. Felforraljuk, majd átállunk indirekt sütésre,visszavesszük a hőt kb 150 fokra és lefedve gyöngyözni hagyjuk, míg teljesen megpuhul a hús.

Miután a hús készre párolódott, kivesszük a fazékból, a megmaradt szaftot leszűrjük, hogy a darabos részek ne maradjanak benne, majd egy kis lábosba öntjük. Hozzáadjuk a szójaszószt és balzsamecetet, redukálni kezdjük, míg besűrűsödik. Ha túl hígnak érezzük, keményítővel lehet még sűríteni.

Tálalásnál a felfőzött szószt a köretre és húsra csorgatjuk.

Gratin:

6-8 db közepes burgonyát egészben előfőzünk kb 80%-os állapotra, majd, ha kihűlt, 2-3 mm-es szeletekre vágjuk.

A tejet, tejszínt összekeverjük a Basic RUB-bal. 1 mm tejes tejszínt öntünk egy tepsibe, vagy alutálcába, majd elhelyezünk egy réteg burgonyát úgy, hogy enyhén fedjék egymást. Vékonyan fűszerezzük SPG-vel, majd addig ismételjük a lépéseket, míg a burgonya elfogy, de a végén ne legyen 2,5-3 cm-nél vastagabb az összes réteg. A teljes tejszín ne lepje el teljesen a burgonyát, hogy a teteje meg tudjon picit pirulni. Hőfoktól függően 45-90 perc alatt készre sütjük indirekt technikával, míg a krumpli megpirul és a teljes tejszín besűrűsödik.

Ha elkészült a köret és a hús is, ízlés szerint tálaljuk egymásra, vagy egymás mellé őket.

Címkék:

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.