Cuppogós chilis borda
írta: Peitli Csilla
Ragacsos, édes, csípős és megunhatatlan ez a borda, amit ősszel bármikor elkészíthetünk! Vacsora, ebéd...reggeli!
Hozzávalók:
- 2,5 kg malacborda
- 3 ek cukor
- 2 ek paprika
- 2 ek chilipor
- 3 kk kömény
- 1 kk só
- 240 ml szójaszósz
- 200 g barnacukor
- 160 ml ketchup
- 80 ml citromlé
- 2 kk gyömbérpor
- 2 kk fokhagymapor
Elkészítés:
- Egy kisebb tálban keverjük össze a cukorot, a sót, a köményt, a paprikát, a chilit és a fokhagymaport.
- Ezzel a keverékkel fűszerezzük be a bordákat, és letakarva legalább 30 percig pihentessük a hűtőben.
- Ezután a bordákat szorosan tekerjük be alufóliába, majd a közepes hőfokra melegített, indirekt sütéssel lassan puhítsuk meg 60-70 perc alatt. (Ha úgy érezzük, hogy még elég omlós, akkor ráhúzhatunk még egy kicsit.)
- Egy lábasban közben a többi hozzávalóból készítsünk szószt. Főzzük össze az egészet, majd 6-8 percig sűrítsük. időnként keverjünk bele, hogy ne kapjon oda.
- A sütés végeztével vegyük ki a bordákat a fóliából és tegyük át a tűz fölé őket.
- Kenjük le a szósszal mindenhol, és karamellizáljuk rá a húsra 20-30 perc alatt. Időnként forgassuk meg a húst, és vigyünk fel újabb adag szószt rá, hogy jó szaftos legyen.
- A grillről levéve azonnal tálaljuk.