Hozzávalók:
- 170 g étcsokoládé
- 310 g cukor
- 450 g vaj
- 1 g só
- 120 ml víz
- 120 ml grand marnier
- 220 ml tejszín
- 4 db tojás
Elkészítés:
- Az oldalégőre felhelyezett vízzel teli lábas felé tegyél egy másik edényt, amibe jöhet a csokoládé. Így olvaszd meg az étcsokit.
- A tojássárgákat választ el a fehérjétől, majd a sárgákat kezd el a cukorral (kivéve két evőkanállal) összemelegíteni. Fontos, hogy ne legyen túl forró a tojás, mert hamar kicsapódik. Folytonos keverés mellett, sűrítsd be a tojást, majd rögtön vedd le a tűzről.
- A még meleg tojást egy nagyobb tálba öntve keverd el a Grand Marnierrel.
- A langyos csokoládét közben keverd el a vajjal, majd az így kapott egynemű masszát add a tojássárgás keverékhez.
- Ezután verd fel keményre a tejszínt, majd ezt is keverd óvatosan a csokoládés masszához.
- Utolsó lépésként a félretett tojásfehérjét kell felverni a két kanál meghagyott cukorral. A fehérje ne legyen teljesen szilárd, mert úgy nagyon nehéz lesz a keverékhez adagolni.
- Ezt is add a csokoládé moussehoz, majd poharakba kanalazva hűtsd le őket.
Extra tippek:
- A csokoládé melegítése során figyelj arra, hogy a csoki edénye ne érjen bele a vízbe, csak a gőz melegítse alulról.
- Minél magasabb zsírszázalékú tejszínnel dolgozol annál könnyebb dolgod lesz és a végeredmény is annál finomabb. De 30 %-nál semmiképp ne add alább.
- Ha még meleg a mousse, mikor poharakba szeded, folpackkal takard le őket, így nem képződik „bőr” a tetején.
- Akár egy nappal a vendégek érkezése előtt is elkészítheted.