Csirke piknikhez bbq szósszal
írta: Peitli Csilla
Egész csirkéből vagy előre feldarabolt húsból is készíthető ez a recept, hogy mindenki megtalálja a számára ideális részt a csirkéből. Az édeskés szósz remekül kiegészíti a porhanyós csirke ízét.
Hozzávalók:
- 1,5 kg csirke hús
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek vaj
- 2,5 dl ketchup
- 80 g barna cukor
- 60 ml chili szósz
- 2 ek worchester szósz
- 1 ek zellersó
- 1 ek mustár
- 1 kk erőspaprika szósz
Elkészítés:
- A BBQ szószt elkészíthetjük egy nappal a sütés előtt, hogy az ízek összeérjenek. Ehhez egy edényben melegítsük fel a vajat, majd azon pirítsuk meg az apróra vágott fokhagymát.
- Ezután adjuk hozzá - a csirke kivételével - az össze többi hozzávalót és forraljuk fel. Használatig tegyük félre, éjszakára a hűtőben pihentessük.
- Sütéshez melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
- Az előkészített, nagyjából egyforma nagyságú darabokra vágott csirkét (mell, comb, szárny) tegyük fel a beolajozott grillre és zárt fedő alatt süssük 30 percig. Időnként forgassuk meg őket, hogy egyenletesen süljenek.
- Amikor letelt az idő, kenjük le alaposan a húst a BBQ szósszal és süssük újabb 15 percig vagy amíg a húshőmérő szerint el nem éri a megfelelő belső hőfokot a hús.
- Sütés közben kenjük még le párszor a húst, forgatás után is, hogy mindenhol átjárja a csirkét az ízletes máz aromája.